کارت بانکی

کارت بانکی  در واقع یک قطعه کارت پلاستیکی و معمولا از جنس PVC و مقاوم در برابر رطوبت است که بر مبنای اطلاعات شخصی و بانکی صاحب حساب، توسط تمامی شعب بانک‌ها صادر می‌شود.
استفاده از این کارت‌های بانکی با عمری نزدیک به دو دهه و همزمان با گسترش خدمات بانکداری الکترونیک در کشور رواج یافت تا دسترسی به پول و سهولت نقل و انتقال آن را فراهم سازد؛ به‌طوری‌که با ظهور این کارت‌ها، دارندگان توانستند در هر ساعت از شبانه روز با استفاده از دستگاه‌های ATM بانکی، بخشی از مانده سپرده خود را دریافت یا به حساب سایر اشخاص، انتقال دهند.
گسترش استفاده از دستگاه POS بانکی در فروشگاه‌ها نیز سبب شد تا افراد، پول نقد کمتری همراه داشته باشند و بجای آن از این کارت‌ها در پرداخت‌های خود استفاده کنند و به این ترتیب خطر سرقت یا مفقود شدن پول نقد، برایشان کمتر شود.
 
انواع کارت بانکی
کارت‌های بانکی موجود در شبکه بانکی کشور را می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:

عابر بانک یا کارت نقدی
همان کارت‌هایی که به صورت مستقیم به حساب‌های بانکی متصل هستند. این کارت‌ها همواره با افتتاح حساب‌های سپرده‌گذاری در اختیار صاحبان حساب قرار می‌گیرد. کارت‌های نقدی بر حسب ماهیت حساب بانکی، امکان واریز وجوه را دارند. به این نوع از کارت بانکی، کارت بدهی(debit card) نیز گفته می‌شود.

کارت پیش‌ پرداخت
این کارت شامل بن کارت، کارت هدیه و کارت اعتباری است. کارت هدیه به صورت متداول‌تری در کشور ما مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کارت‌ها به صاحب آن فقط امکان برداشت از طریق دستگاه‌های POS تا زمان انقضا کارت را می‌دهند.

اجزای کارت بانکی چیست؟
کارت بانکی که توسط بانک منتشر و در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد، معمولا از نوع کارت با نوار مغناطیسی هستند که با استفاده از یک مگنت، اطلاعات بانکی فرد در آن ذخیره می‌شود و بعضی از اطلاعات بانکی نیز بر روی کارت چاپ می‌شود که شامل موارد زیر است:

نوار مغناطیسی کارت بانکی
نوار موجود در کارت بانکی، از ذرات مغناطیسی ریزی ساخته شده که از طریق آن، اطلاعات حساب بانکی متصل به کارت، توسط دستگاه های خودپرداز(ATM) و دستگاه‌های POS قابل خواندن است.

شماره کارت عابر بانک
شماره کارت‌های چاپ شده بر روی عابر بانک، 16 رقمی است که به صورت 4 رقمی‌های جدا شده از هم، چاپ می‌شود. شش رقم اول این شماره، معرف بانک صادر کننده کارت است و برای هر بانک یکتا است. برای مثال، شماره 603769 معرف بانک صادرات است. دو رقم بعدی، مشخص کننده نوع کارت است. برای مثال شناسه عابر بانک با کارت هدیه متفاوت است. هفت رقم بعدی، شماره سريال کارت و دو رقم آخر رقم کنترلی می‌باشد.
 
کد اعتبار سنجی یا CVV2
کد CVV2 که مخفف Card Verification Value‌ است، یک کد سه یا چهار رقمی است که بر روی کارت درج شده و ارائه آن توسط مشتری برای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک الزامی است.

تاریخ انقضا
به صورت چهار رقمی بر روی کارت چاپ می‌شود و دو رقم سمت چپ مربوط به سال و دو رقم بعدی مربوط به ماه انقضا کارت است. بعد از این تاریخ، کارت فاقد اعتبار شده و مشتری موظف است برای استفاده از کارت به بانک مراجعه کرده و با پرداخت کارمزد، کارت جدید دریافت کند.

شماره شبا
برخی از بانک‌ها، شماره شبا حساب متصل به کارت را بر روی آن چاپ می‌کنند. از شماره شبا برای انتقال وجه بیشتر از سقف انتقال کارت به کارت، استفاده می‌شود. این نوع انتقال از طریق شعب بانک یا بوسیله خدمات بانکداری الکترونیک صورت می‌گیرد.

رمز کارت
در حال حاضر کارت‌های بانکی یک رمز ثابت(اول) و یک رمز پویا دارند. رمز ثابت در حین صدور کارت برای اولین بار تعیین می‌شود و صاحب حساب می‌تواند از طریق دستگاه‌های خودپرداز اقدام به تغییر آن کند. از این رمز برای استفاده خدمات دستگاه خودپرداز یا دستگاه POS استفاده می‌شود.

رمز پویا برای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک به صورت یک‌بار مصرف و با عمر زمانی مشخصی صادر شده و از طریق پیامک به شماره همراه صاحب حساب ارسال می‌شود.